10 Kasım 2007 Cumartesi

Trabzonlu İşadamı İsmail Balcı ve Kanal Mavi Üzerine...

M.NİHAT MALKOÇ

Ülkemiz mevcut değerlerini ve değerlilerini bir türlü layık oldukları noktaya taşıyamıyor. Bu ülkede doğup büyüyen girişimci insanlar, belli bir zaman sonra Avrupa’ya veya başka ülkelere gidiyorlar. Çünkü bu insanlara yatırım imkânları sağlayamıyoruz. Kanunlarımız girişimcilerin işlerini kolaylaştıracak yerde, iyice zorlaştırıp içinden çıkılmaz hale getiriyor. Durum böyle olunca bu kıymetli insanları Batı ülkelerine kaptırıyoruz.
Cesur, üretken, girişimci insanlar yatağıdır Trabzon… Bu şehirde doğup başka ülkelerde iş yapıp doyan insanların sayısı hiç de az değildir. Trabzon kökenli olup da dünyanın değişik yerlerinde başarılı işler yapan insanlar vardır. Bunlardan birisi de Trabzon’un Köprübaşı ilçesinden çıkıp Almanya’da iş yapan, fabrika kuran İsmail Balcı’dır. Köprübaşı’nın Fidanlı köyünde doğup yurt dışına açılan Balcı, bugün gıptayla bakılacak noktalara gelen başarılı bir iş adamıdır. Balcı uzun yıllar Trabzonspor’un Almanya temsilciliğini de yapmıştır. Türkiye’den işçi olarak Avrupa’ya giden ve orada işveren olan bu gibi isimler bizleri gururlandırıyor. Onların yeni başarı haberlerini dört gözle bekliyoruz.
Trabzon’da yerel yayın yapan Kanal Mavi adlı televizyonun sahibi de Köprübaşı kökenli başarılı işadamı İsmail Balcı’dır. Kanal Mavi Trabzon’da kurulan ikinci yerel kanal özelliğini taşımaktadır. Trabzon’un yüzde 70’ine ulaşan bu kanal, daha çok müzik yayını yapmakla birlikte yerel programlara, spora ve haberlere geniş yer ayırmaktadır. Kanal Mavi, hazırladığı internet sitesiyle Trabzon’da sanal ortamdan ilk kez 24 saat canlı yayın yapan televizyon özelliğine sahip olmuştur. Kanal Mavi Trabzon’da sevilerek seyrediliyor. Kanalın 17 çalışanı var. Bundan da anlaşılıyor ki İsmail Balcı 17 kişiye iş vermiş, onları aş sahibi yapmıştır. Trabzon gibi işsizliğin hat safhaya vardığı bir şehirde bu alkışlanacak davranıştır.
Trabzon bir futbol şehridir. Bu şehirde küçüklü büyüklü onlarca kulüp vardır. Şüphesiz ki bunlardan en büyüğü Trabzonspor’dur. İkinci lig B kategorisinde Akçaabat Sebatspor, Arsinspor, Araklıspor, Değirmenderespor bulunmaktadır. Buna 3. ligdeki Ofspor’la Sürmenespor’u eklersek takım sayısı yediye çıkar. Amatör takımlar da büyük bir yekûn tutmaktadır. Böyle bir şehirde yerel yayın yapan kanalların başta gelen konusu elbette futboldur. Başta Kanal Mavi olmak üzere Trabzon’daki bütün yerel kanallar da ekranlarını futbolla doldurmaktadırlar. Fakat Kanal Mavi’nin futbol programlarının daha zengin içerikli olduğunu düşünüyorum. Bu şehrin içinden çıkan, bu kentin takımlarını çok iyi tanıyan futbol yazarları ve otoriteleri, hazırladıkları futbol programlarında takımları masaya yatırıp tarafsız, tutarlı ve bilgilendirici yorumlarıyla seyircilerin futbol zevkini beslemektedirler.
Trabzon bir spor kenti olduğu gibi bir siyaset kentidir de… Bu şehirdeki insanların derin sayılabilecek bir siyaset kültürü vardır. Bu şehrin ekmeğini yemiş, suyunu içmiş kişilerin mühim bir kısmı Ankara’da ve diğer şehirlerde önemli makam ve mevkilerde ülkeye hizmet etmektedirler. Onun içindir ki Trabzonlular sadece futbola değil, siyasete de meraklıdırlar. Kanal Mavi bunu dikkate alarak kaliteli siyaset programlarına yer vermektedir.
Trabzon’un futbol ve siyasetin yoğun yaşandığı bir yer olduğunu söyledik. Fakat bu şehir aynı zamanda bir kültür, sanat ve edebiyat şehridir de… Fakat yerel televizyon kanalları bunu nedense hep göz ardı etmektedir. Kanal Mavi de bunların içindedir. Oysa şehirler kültür, sanat ve edebiyatla vardır. Kanal Mavi’nin bu alana daha çok eğilmesi en büyük isteğimizdir.
Trabzon; siyasette, güncel olaylarda ve sporda yaşanan bütün yeni gelişmeleri, ilk önce Kanal Mavi’den öğrenmektedir. Son zamanlarda aldığımız bilgilere göre Kanal Mavi hedef büyütmektedir. Gündüz ve akşam kuşağı programlarıyla, kültür, sanat ve ekonomide de gündemi elinde tutan Kanal Mavi, Trabzon dışında yaşayan gurbetçilerimizin kentteki gelişmeleri yakından takip edebilmeleri için uydu çalışmasına başlamıştır. “Yerel televizyondan daha fazlası...” sloganıyla yola çıkan Kanal Mavi’nin sürdürdüğü uydu çalışması, son aşamaya gelmiştir. Umarım Kanal Mavi’nin bu güzel hedefi gerçekleşir.

Hiç yorum yok: