14 Kasım 2007 Çarşamba

Bir Köprübaşı Sevdalısı: Ahmet Sancak


M.NİHAT MALKOÇ

Köprübaşı zor bir coğrafyada yer alan bir yerleşim yeridir. Denize uzaklığının 14 kilometre olmasına bakmayın, dışardan gelenler için burada yaşamak kolay değildir. Çok güzel bir doğal yapısı vardır Köprübaşı’nın… Dağlık bir arazisi olmasına rağmen bir tablo gibi alımlı ve güzeldir buradaki tabiat… Bu yörenin insanları da çok cana yakındır. Buranın zorluğu sosyal hayatın durağanlığından kaynaklanmaktadır. Eğer kahve alışkanlığınız yoksa sabahtan akşama kadar aynı cadde üzerinde volta atmaya mahkûmsunuz. Eğer kalıcı bir işiniz ve gelir kaynağınız yoksa yarınların endişesi sizi sürekli rahatsız eder. Bu nedenledir ki burada doğup büyüyenler daha aydınlık bir gelecek temin etmek için buradan göç etmeyi yeğlemişlerdir. Bu yüzden Köprübaşı’nın nüfusu sürekli azalmaktadır.

Köprübaşı’ndan çıkanlar; doğdukları, çocukluklarını geçirdikleri, soğuk sularını içtikleri, temiz havasını soludukları bu güzel ilçeyi kolay kolay unutamamaktadırlar. Her fırsatta ilçelerine gelmenin, geçmişte kalan anıları tazelemenin hesabını yapmaktadırlar. Köprübaşı sevdasını yüreğinin derinliklerinde hisseden bu kişilerden birisi de Almanya’da yaşayan işadamı Ahmet Sancak’tır. Onu yıllardan beri tanır, yaptığı güzel çalışmaları takip ederim. Fakat kendisiyle bizzat tanışmam bu yıl Köşk yaylasında oldu. Köprübaşı Belediyesi’nin düzenlediği yayla şenliklerine katılmak için ta Almanya’dan kalkıp gelmişti. O, binlerce kilometre uzaktan bu şenliğe katılmak için gelmesine rağmen, bazı kişiler şenlik alanına beş yüz metre uzakta yaşadığı halde gelmemişti. Bu, memleket sevgisinin açık göstergesidir. Memleketi sevmek kuru lafla olmaz. Bunun somut davranışlarla gösterilmesi gerekir. Sayın Ahmet Sancak Bey bunu bugüne kadar yaptığı işlerle açıkça göstermiştir.

İşadamı Ahmet Sancak, 1963 senesinde Köprübaşı’nda dünyaya gelmiştir. Fakat simasına bakınca 44 yaşında olduğunu söyleyemezsiniz. Çünkü yaşından çok daha genç göstermektedir. Bunu doğayla iç içe, doğal bir hayat geçirmiş olmasına borçludur herhalde. O, çocukluğundan beri Almanya’da, gurbet ellerde Köprübaşı hasretiyle yaşamaktadır. İlk ve ortaokulu Köprübaşı’nda okuyan Sancak, dönemin siyasi olayları yüzünden liseyi okuma imkânı bulamamıştır. Babası Almanya’da olduğu için o da gurbet ellere düşmüş, orada kendine mütevazı bir hayat kurmuştur. Gencecik bir delikanlıyken iş hayatına atılmıştır. Alım-satım ve otomativ sektöründe faaliyet gösteren bir firmada bir dönem çalıştıktan sonra, aynı firmaya ortak olmuştur. Darmstdat kentinden sonra Frankfurt’ta bir işyeri daha açmıştır.

Köprübaşı’ndan yola çıkan Ahmet Sancak, Almanya’da girişimcilikte başarı basamaklarını bir bir tırmanıp, bugün gurur duyulabilecek bir noktaya gelmiştir. Genç yaşta başarılı bir iş hayatı geçiren Ahmet Sancak, 2002 yılında medya sektörüne el atmıştır. Doğu Karadeniz bölgesini kapsayan “Karadeniz Haber” adlı bir gazete kurmuştur. 2005 yılında ise Trabzon merkezli Hüryol adlı gazeteyi yayın hayatına kazandırmıştır. 2006 yılında ise Karadeniz Haber gazetesinin adını ve içeriğini değiştirerek Taka markasına dönüştürmüştür.

Ticaret hayatı risklerle doludur. Bu işte batmak da, çıkmak da vardır. Bunu göze alanlar ancak yol alabilirler. Ahmet Sancak, Trabzon’da gazete çıkarmaya başladığında bu şehirde altyapısı oturmuş birkaç gazete vardı. Taka gazetesi ilk sayısından itibaren okuyuculardan büyük ilgi gördü ve ilk kez 20 sayfa yayınlanan bir bölge gazetesi hüviyeti kazandı. Taka, Avrupa’da yayın yapan bir yerel gazete olma unvanını da elde etti. Taka, halen Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda ve İsviçre’de günlük olarak yayınlanıyor.

Ahmet Bey, yarım kalan eğitimini bugün devam ettiriyor. Açıköğretim Kamu Yönetimi öğrencisi olan Sancak’ın Senem, Burak ve Berk isimli üç çocuğu var. Sosyal etkinliklere önem ve destek veren, hayır kurumlarını kollayan Sancak, 1998’de İstanbul’da Bedensel Engeliler Sancakspor Kulübü’nü kurmuş, 2002’de bunu Trabzon’a taşımıştır. Engellileri hayata bağlayan bu gayret bile başlı başına alkışa değerdir. Bizler Köprübaşılılar olarak Ahmet Sancak’tan doğduğu topraklara da bir şeyler kazandırmasını istiyoruz.

Hiç yorum yok: