15 Kasım 2007 Perşembe

Memleket Havası ve Köprübaşı TV Sitesi


M.NİHAT MALKOÇ

Trabzon’un uzağına düşmüş bir ilçedir Köprübaşı… Gündoğan, Fidanlı, Akpınar, Yağmurlu, Koyuncular, Güneşli, Çifteköprü, Beşköy gibi yerleşim yerlerinden oluşan bu ilçede hayat gün boyu zorluklarla mücadele içerisinde geçer. Gözden ırak olsa da, gönülden ırak değildir yeşilin ve dağların koynunda uyuyan bu masal perisi… O bizim yüreğimizin merkezindedir her zaman… Bedenen oralardan uzak yaşıyor olsak da, ruhen havasını teneffüs ediyoruz bu güzel yurt köşesinin. Köprübaşı sevgisi geceleri rüyalarımızı süslüyor, efkârlı vakitlerde ise hayallerimizi… Çünkü o topraklarda yoğruldu hamurumuz. Çocukluk ve ilk gençlik anılarımızı oralarda bıraktık. Yüreğimizin bir köşesini Köprübaşı’na tahsis ettik.

Bilişim teknolojisinin alabildiğine geliştiği bir çağda yaşıyoruz bugün... Gelişen teknoloji, uzakları yakın eyledi. Bizler de teknolojinin ve bilişimin nimetlerinden yararlanarak, uzak düştüğümüz Köprübaşı’yla, Köprübaşılılarla bir ve beraber oluyoruz. Bir yılı aşkın bir zamandan beri Köprübaşı’ndan uzak kalanlar için güzel bir hemşehrilik platformu hizmet veriyor. http://www.koprubasi.tv/ sitesinden bahsediyorum. Ahmet Balcı adlı genç bir arkadaş tarafından kurulan ve hemen her gün güncellenen sitede Köprübaşı’na dair ne ararsanız bulabilirsiniz. Bu siteyi ziyaret ederseniz Köprübaşı’na gitmiş kadar olursunuz.

Gurbette sıla özlemi çeken Ahmet Balcı, hemşehrilerinin de bu duyguları fazlasıyla yaşadığını bildiği için Köprübaşı içerikli bir site kurmayı kafasına koymuştu. Bu düşünceyle Köprübaşı TV sitesi 26 Mayıs 2006 tarihinde yayın hayatına başladı. Bu bir forum sitesi… Yani isteyen herkes, siteye anında duygu ve düşüncelerini aktarıp katkıda bulunabiliyor. Site Php nuke tekniğiyle kurulmuş ve php nuke sisteminin en ileri sürümleriyle oluşturulmuş bir teknolojiye sahiptir. Bu site gurbetteki Köprübaşılılar için ilaç gibi gereklidir.

Bu mütevazı sitede birçok önemli alan bulunmaktadır: Köprübaşılı aydın insanların fikirlerini üyelerle paylaştığı bir yer olan köşe yazarları bölümü; gerek Köprübaşı’nda, gerekse dışarıdaki Köprübaşılı hemşehrilerimizin haber niteliği taşıyan her türlü faaliyetlerinin yayınladığı Köprübaşı haber portalı bölümü; üyelerin fikir alışverişinde bulunduğu; sevgi, saygı ve kurallar ölçüsünde yazıştığı forum bölümü; üyelerin çevrimiçi olarak yazışabildiği Köprübaşı Chat bölümü; Köprübaşı ve Köprübaşılıların resimlerinin bulunduğu galeri bölümü; üyelerin çevrimiçi olarak oyun oynayıp, vakit geçirebileceği ve eğlenebileceği çevrimiçi oyunlar bölümü; 24 saat yayın yapan Dini Radyo kısmı; Köprübaşı’yla ilgili videoların yer aldığı bölüm; yerel müziğin en güzel örneklerinin çalındığı Radyo Manahoz bölümü ilk planda aklımıza gelen bölümlerdir.

Köprübaşı TV sitesi geçmişle gelecek arasında sağlam bir köprü kuruyor. Köprübaşı kökenli gençler bu site sayesinde uzak kaldıkları ilçeyi tanıma fırsatı buluyorlar. Özellikle fotoğrafların yer aldığı “Galeri” bölümü Köprübaşı’nın doyumsuz ve ölümsüz değerlerini görsel olarak bizlere sunuyor. Bazı kişiler; kendi albümlerinde bile olmayan, yakınlarına ait fotoğrafları burada bulabiliyorlar. Bu ölümlü dünyada aramızdan ayrılan Köprübaşılıların fotoğraflarına bakarak hüzünleniyoruz. Tabir caizse gözyaşlarımızı içimize akıtıyoruz.

Söz konusu sitenin müdavimlerinden biri olarak her gün ortalama bir saatimi geçiriyorum burada. Pek çok doğum ve ölüm haberlerini bu forum sitesinden alıyorum. Bu anlamda bir çeşit Köprübaşı haber portalı vazifesi görüyor dışarıda yaşayanlar için… Sitede pek çok köşe yazarı var. Bu kişiler alanlarıyla ilgili yorum ve değerlendirmeleri içeren yazılar kaleme alıyorlar. Bu yazılara yorum yazılabiliyor; tartışma ortamı oluşturulabiliyor.

Köprübaşının gurbete açılan penceresi olan bu sitenin 2000’in üzerinde faal üyesi var. Avrupa kıtası içerisinde Almanya’dan Lüksemburg’a kadar aklınıza gelen her ülkeden üye bu siteye uğruyor. Hatta Amerika’dan Endonezya’ya kadar geniş bir coğrafyadan takip ediliyor. Sitenin üyeleri arasında Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, işadamı İsmail Balcı, sanatçı Necmettin Öksüz, Türk Sanat Müziği sanatçısı Semra Türel, gazeteci Zeki Sancak, yerel sanatçı Beşköylü Âdem, Doç. Dr. Ahmet Ayar gibi tanınmış isimler de var.

Bugüne kadar pek çok hayırlı işe vesile olan site, ihtiyaçlı 11 öğrenciye eğitim bursu veriyor. Köprübaşı’nda veya gurbette sıkıntısı olan kişiler site aracılığıyla çözüm yolları bulabiliyorlar. Bürokrasinin çelik kapılarını aşamayanlar bu sitenin kapısından girerek meselelerinin önemli bir kısmını çözebiliyorlar. Site, başta İstanbul olmak üzere Trabzonluların yoğun olarak ikamet ettiği yerlerde organizasyonlar düzenleyerek birbirinden uzak kalmış kişileri bir araya getiriyor, birlik ve beraberlik duyguları pekiştiriliyor.

Köprübaşı TV sitesi, üyelerine ve ziyaretçilerine yöreyle ilgili hızlı ve güvenilir haberler sunuyor. Köprübaşı’nda yaşayanlar bile yakın çevrelerinde gerçekleşen olayları buradan takip ederek haber alıyorlar. Site pek çok üyenin kan gruplarını kayıt altına alarak acil durumlarda kullanılmak üzere kan grubu bankası oluşturuyor. Sağlık sorunu ve kana ihtiyacı olanlar bu adres ve kan grubu bankasından istedikleri kişilere ve kanlara ulaşabiliyorlar. Söz sağlıktan açılmışken bu sitenin, Trabzon’da çığ gibi artan kanser vakalarına karşı yürüttüğü tepki ve protesto eylemini hatırlatmadan geçemeyeceğim. Site yetkilileri, Karadeniz bölgesinde, özellikle Trabzon ve çevresinde sıkça görülen kanser vakalarına dikkat çekmek için matbu bir dilekçe hazırladı, bu dilekçe metni Türkiye’nin ilgili kurumlarına faksla ve e-posta yoluyla gönderildi. Sorun bir kez daha dillendirildi.

Bu sitenin yaptığı pek çok hayırlı hizmet var. Bir ara Köprübaşı’na kütüphane kazandırmak için kitap toplama kampanyası düzenlediler. Bu çerçevede Köprübaşı Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bir kütüphane kuruldu. Eğitime destek kampanyası çerçevesinde Avrupa’daki ve gurbetteki zenginlerden para toplanarak Köprübaşı’ndaki eğitim sorunlarına bir nebze de olsa çözüm arandı. Üyelerin kamu veya diğer alanlarda yaşadıkları sorunlara lobi gücüyle taraf olunup, çözüm noktasında gayret edildi. Köprübaşı’nın kronikleşen sorunları ısrarla masaya yatırıldı. Köprübaşı’ndaki devlet kurumlarıyla yöre halkının kenetlenmesi, bilgi paylaşımında bulunması sağlandı. Köprübaşı ilçesi tüm Türkiye’ye tanıtıldı. Bunlar bir kişinin gayretiyle olacak şeyler değil, bu bir ekip çalışmasıdır. Bu ekibin Köprübaşı ayağı olan Aydın Sancak’ın siteye katkılarını özellikle anmadan geçemeyeceğim.

Köprübaşı halkı sitesine sahip çıktı. Bu site Köprübaşı’nda ve gurbette çok tutuluyor. Yöre insanı yatmadan evvel muhakkak burada zamanının önemli bir kısmını geçiriyor. Şayet buraya uğramadan yatsalar uykuları tutmuyor. Şaka bir yana bu site güzel işler yapıyor. Sılayla gurbeti aynı platformda birleştiriyor. Adnan Kahveci’nin, Recep Yazıcıoğlu’nun, Fatih Tekke’nin memleketi yarınlara emin adımlarla ilerliyor. Bu zorlu yolculukta Köprübaşı. TV sitesi de önemli bir görev ifa ederek sorumluğunu yerine getiriyor. Bizlere tüm bu güzellikleri yaşattığı için Köprübaşılı genç bir insan olan Ahmet Balcı’ya teşekkür ediyoruz. Bu sitenin bugüne kadar yaptıkları, bundan sonra yapacaklarının da teminatıdır.

Hiç yorum yok: